Maltatal


Sve šta je lipo kratko traje, samo je ovi put stvarno bilo kratko. Kad je bouldering u pitanju, i to još na granitu, i jedan dan je odličan. Od milijun kombinacija, dogovora i kemijanja otvorila se jedna mala prilika da se Maja i Boći zalete do Maltatala i to na tri dana. Nije nešto bajno, ali svaka prilika bolderavanja na granitu se ne propušta.

Ovo je prvi put da smo otišli u Maltatal. Maltatal  (za one koji ne znaju bog neka in oprosti) se nalazi u Austriji i to u pokrajini Carinthia. Udaljena je nekih 2.30 sata vožnje od Zagreba (Pevec, Krešo, šta se čeka?). Može se spavat u kampu ili okolnim mistima Gmund, Spittal… Naš penjački izlet ovog puta je bio dosta kratak, ali zato ništa manje produktivan. Radi se o manjem penjalištu, tako da se sve može obić vrlo brzo. Smjerovi su odlični, stil penjanja je pretežno tehnički (premda ima iznimki), a osnovna karakteristika skoro svih bouldera su katastrofalno loše noge. Sa nogama na trenje i dobre police zadaju probleme. Sve u svemu, treba se malo naviknit. Ovog puta, ka i uvik, vrime nam nije bilo baš na ruku.  Jedan dan je padala kiša na refule, moglo se penjat, al tribalo je imat dobre živce. Ostala dva dana je bilo prevruće, al mi smo ipak Dalmatinci. Bolje 25 nego 5 stupnjeva.

Penjali smo stvarno sve i svašta, ušli u dosta smjerova, nije se stajalo cili dan. Vrimena je malo, ko je vidija spavat. Maja je bila super inspirirana i uspila je ispenjat dva bouldera ocjene 7c (Marmeladeamele i Mata Hari). Osim ta dva smjera popela  je još par bouldera do ocjene 7b+. Ja sam uspija popet, meni jedan od najlipših bouldera -Marmelade auf der Schulter 8a, i to iz trećeg pokušaja. Nažalost, ovo je, ako ne zadnje onda sigurno među zadnjim usponima u ovom prekrasnom boulderu pošto je u međuvremenu puklo izlazno hvatište u gornjem detalju. Sada je smjer sigurno dosta teži od 8a. Popelo se još par smjerova do 7c+.

Iako je trajalo kratko, uživali smo u svakom danu. Priroda, granit i klasici …. ko to more platit . Vraćamo se brzo, ostalo je dugova.”

Boći

Dakle da zbrojimo:

Maja:

Mata Hari  7c

Marmeledeamele  7c  

Don’t touch me  7b+  

Marchenmond  7b  

Mein Stein 7a+

Boći:

Marmelade auf der Schulter  8a

Xeni Styler  7c+

Tama Hati  7c+

Driving at low tide  7c 

Marmeladeamele  7c                  

I malo slija:

 

Jedna misao o “Maltatal

Komentiraj