Jaka Kila – Video


Nakon dugih i mukotrpnih pregovaranja sa Starin Đapon, Mosoraški Pristup je ipak dobija pravo na prikazivanje snimke mladog Đape u ultra klasiku Jaka Kila 7b. Za sve mlađe (a poneko i iz starije) generacije koji se pitaju šta to ime znači, evo malo repeticija iz osnova boulderinga.

Sućurac je praktično bija nepoznat i čitava scena splitskog boulderinga je bila na Lovrincu. Malo po malo splitski zaljubljenik u bouldering  Slaven Vručinić (prvi 7a i 7b na Lovrincu su njegovi – Rebus i Đihad) se malo zasitija Lovrinca i  počea  je šuškat oko Sućurca.

Tako nastaju prvi smjerovi Ema, Grit, Dobro jutro, ….

Dvi linije na centralnom bovanu su uvik mamile poglede. Pravi klasici, linije koje zovu da ih se ispenje,  ali jednostavno su (za to vrime) bile pretvrd orah. Danas su te dvi linije sinonimi za bouldering u Sućurcu, a to su Jaka Kila (popea Jaka 2005) i Oja-Noja ( popea Boći 2005).

U vrime najplodnije godine u Sućurcu (2005), slovenski asevi Urh Čehovin i Jaka Prijatelj udružili su snage sa splitskom ekipom. Jaka i Kivela su zapeli za odličan projekt. Miljun crash padova, ekipa spota, Kivi prolazi sve detalje i pada na samom vrhu smjera, Jaka posli njega isti scenarij, Kivi opet ulijeće i (zemljo plači) opet pada sa vrha. Jaka je ovi put bija precizniji i prolazi smjer. U ime zajedničkog truda, smjer naziva Jaka Kila šta u biti znači Jaka i Kivela. Nakon toga Urh prolazi liniju koja je čak i do dan danas neponovljenja. Naravno svi znamo o kojoj se liniji radi…

6 misli o “Jaka Kila – Video

Komentiraj