Brane uzvraća udarac – Biokovo bouldering


Biokovo Bouldering Session

25.11.2012

Branko Kragić / Ante Carev

 

Nakon šta su se svi uputili sjeverno put Zadra, mi smo se odlučili nedjelju provest južnije na Biokovu… Tamo nisam nikad bia.

Čuo sam za boulder penjalište na Biokovu, ali nisam zna di se točno nalazi niti kako to izgleda.

Ranim jutrom budimo stražara u Dene, posuđujemo kreš padove te krećemo put dole.

Ante je već tamo bia pa smo se navođeni njegovim internim đi-pi-esom probijali makadamskim putem do parkinga.

Do bouldera se dolazi makadamskim vijugavim putem put penjališta u Bastu, i negdje na pola puta u jednom zavoju od 180 stupnjeva gdje se cesta račva treba produžiti pravo. Zatim se vozi još 10ak minuta pravo do malog parkinga ispod bouldera. Makadam je trenutno na dionicama u jako lošem stanju pa se ne preporučuje prolaziti osobnim automobilom do kojeg vam je stalo. Allroad i Jeepovi bez problema prolaze.

Stižemo tako ispod bouldera, izvlačimo kreševe, proučavamo skice i krećemo u osvajanje.

Odma kraj puta se nalaze 3 bouldera koja nam nude smjerove za zagrijavanje. Prvi po planu pada “Ante Gotovina – fb 5C”. Tu je sve jasno, klasik i točka.

Zatim se okrećemo boulderu iza nas i nudimo flash za “Buhač – fb 6A” ali nam dozvoljava flash tek iz drugog pokušaja. Inspirirani dajemo šansu i za “Bijakovo – fb 6C” na istom kamenu. Imamo viziju, imamo pokrete, ali imamo i “heavy ass sindrom”. Male rupice na ulazu jednostavno nisu davale dovoljno inspiracije da ga nastavimo forsirat, kad nas čeka još toliko toga poviše.

Prebacujemo se na središnji dio, jedan boulder s 2 smjera Braco i Seka. Oba apsolutni klasici. Flash “Braco – fb 6A” za mene, a Ante je ovo već davno doktorira.

Drugi boulder problem “Seka – fb 6C” nam nudi dobar ulaz s pokretom na sloper i stilom noga u zube. Nalazimo betu i prolazim iz par pokušaja, a za Antu je ovo problem fleksibilnosti. Seka ipak nije imala šanse u poretku s ogromnom veličinom Antom Carevom zvanim “Top Out” i u višesatnoj borbi ona izvlači deblji kraj. Ante uspijeva savladat detalj, ali tek prave nevolje ga snalaze na izlazu gdje nalazi nepostojeći detalj za izać na vrh. Kakva drama! Ipak nakon duže borbe izlazi na top i oduševljenu nema kraja! Upornost se isplatila i sada s olakšanjem prelazimo u najbolji sektor koji ujedno broji i najviše bouldera.

Ispred nas je barijera iza koje se ne vide boulderi, tek kad smo dobili malo visine dižem pogled i ostajem razjapljenih usta. Ispred nas se nalazi pravi mali boulder raj!

Oko 20ak i više velikih odlomljenih stijena nalaze se razbacani na jednoj uzvisini koja ih skriva od pogleda s ceste. Izgleda fantastično!

Gledamo skice i odabiremo 2 bouldera na koja ćemo se fokusirati. Marenda, malo odmora i krećemo u nove radne pobjede!

Prvo krećemo u osvajanje “Jeti – fb 6A”. Kopamo žbunje i nalazimo nisko nožište idealno za ulaz. Dajem mu šansu za flash i penjem iz prve. Za Careva ova beta nije pronašla svoj dom, te okreće se filozofiji “skip the bad holds”. U duhu pleskanja slopera prolazi donji detaljni dio i opet nalazi nepostojeći detalj na izlazu izmjera. Kakav vizionar! Ni sami Fred Nicole nebi pronašao takav sistem izlaza. Jeti mu se ukazao na tren, ali ipak bježi u Biokovske zabiti i ostavlja Antu u čuđenju.

Kako Jeti lagano izlazi iz videokruga tako se prebacujemo na najteži boulder tog dana, neimena “BEZIMENI – fb 7A”.

Ulazna beta po sv. Anti je izgledala puno lakše nego kad se proba. Razapet rasponom albatrosa izbija mi svaku žuntu i demoralizira u svakom daljnjem nepronalasku ikakve bete.

Ante pokušava svoj ulaz, a ja idućih sat i po pokušavam bilo šta osim onoga što se činilo neizbježnim i u skladu s fb 7A.

Ipak nakon pet odustajanja i vraćanja, pronalazim dugi pokret s malog bočnog krimpa. Pokret koji se činio nemogućim svakim ulazom je bivao sve bolji, i napokon uspijevam proć ulaz. Inspiriram Antinim izlazima iz smjerova 3 puta padam s topa smjera. Ipak na kraju dana u suton oboje nalazimo izlaznu idealnu betu, prihvaćamo nove izazove i linija fb 7A se zapisuje u Jensov karton.

 

Sretni i zadovoljni za još jedan vikend proveden na Biokovu, uz moje otkrivenje bouldera, Antu čeka otkrivenje dugih smjerova. Ovi vikend on časti, idući ja 😉

 

Venga!

I koja slija:

Ante nakon prolaska Seke

 

Bezimeni

 

Boulderi sakriveni barijerom

2 comments

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s