Iz riječkog pera…


O Linijama i Smjerovima.

Bezvremenska postojanost  ljudskih djela ili njihovo trajno potonuće u mrski srednjak često osuđen na brutalni tretman statističke palice isključivo ovisi  o snazi autorovog kreativnog impetusa  u trenutku stvaranja.

Stoga  trajnost kreacija što ih stvaramo na obroncima naših gradova najviše ovise o  impetusu nas samih.

Tada…
ili stvaramo Linije,
vječne teme u penjačkim kuloarima generacija što dolaze koje smještajući ih u prostor između dva kažiprsta Michelangelovg Adama trajno štite od zuba vremenske prolaznosti i strogosti matematičkog poretka.
…ili  pak, pravimo Smjerove,
nijeme svjedoke našeg dragocjenog rada, žigosane brojkom i slovom koji u bližoj ili daljoj budućnosti neminovno bivaju osuđeni na samo šturo popunjavanje lista vaših penjačkih almanaha.

G-br.

Prije Ledenog doba….

Još tamo prije Ledenog doba koje je zahvatilo Zemlju Dalmaciju dvoje  Compadresa Muy Complicao (Mike) y Muy Ludao (Demba) u društvi novopridošle purgerice Debele Berte (bušilica) uputili su se na najinspirativnije penjalište našeg Juga Klomižiće (Klobuk+Amižići). Demba se na prvi pogled sljubio s penjalištem koje mu pomaže da ublaži nostalgiju za majkom Španijom ali i za rodnom mu Medvejom pa odlučuje provesti ovdje svaki mogući trenutak. Mike,  iako ozljeđen svojom motivacijom i voljom koju pokazuje  za opremanje novih samjerova lagano postaje ikona hrvatske ekipao scene!
Dvije su  linije u očima naših aktora bile su već davno zacrtane.
Dembao je već u prvom posjetu čeknija liniju koja od legendarnog Prototipa ide nadesno i završava  tik uz onu vječno blurastu liniju gdje rub stine miluje uvijek modri  nebeski svod.  Uz Pomalo revolucionarni pristup  za ove prostore (odozgo) buši  45 m visoku liniju koja bez sumnje označava novu eru u južnodalmatinskom načinu penjanja  (previše) naviknutom na huha detalj😉
Naime, Poznat kao dagadaga ovajj stil od penjač/ice  traži maximalnu  opuštenost, ritam i gas bez respekta. Dagadaga peanjač  hvatišta  ne stišće  već ga  inercija ritma gura prema gore.  Zato: como la  aqua y con rytmo A TOPE
Mikenzi prihvaca savjete Compadrea,  veže se na isto sidro i pada u Transa te  prihvaća Akciju. Kako je malobrojnima poznat pod nadimkom Ludi Kipar  on pogađa  liniju kako bi naš dobri D.Č. ispalio “iz ničega… iz bunara!!!”. Naime,  zadnji dio smjera odlučuje vezati  na Dembin ali središnji detalj ga toliko inspirira da puca sidrište po sredini ocjenivši da na tom mjestu Trans prelazi u Akciju!
Nakon sidra vuće još dva spita po sigama i opet se spaja u Dembinu lipoticu da bi se obje linije spojile na 5 spit Prototipa pa onda za inat na prva tri od Boćievog Open sourcea.

In the sum, Dve linije od 45 metri  svaka po cca 18 spitova.
Ljubav ima negativan kut!

Nakon ledenog doba….

Snijeg se otopio al naša želja da se opet popnemo na obronke grada gdje nam zjenice oka proprimaju naranđastu boju i di nam gitara Paca de lucie  daje tako potreban ritam nije i nikad neće okopnit.
Očistili smo Linije, uredili ih dali im finalnu glazuru i dočekali The Day.
Demba prošli vikend (subota) dolazi motiviraniji nego ikad u društvu Dobrog diva Mije koji nesebično žrtvuje La-La dana na Marjanu za pillu (osiguravanje). Jedan ulaz bio je dovoljan… A Tope… na vrh pa ludilo….. sjediš na polici iznad sidra …ispod tebe negativan kut pa nekažeš španaj!  nego se samo baciš…..
Dembao smjer posvečuje svojoj ljubavi s Juga Andalucie i naziva ga po njoj: Araceli (Oltar Božji). Zauzvrat Miji priprema friške palamide s rižom u šugu od poma i salatu k tome! Mljac!)
U nedilju pak  u društvu  vječne inspiracije Tamare i dvojice novih snaga NJUFEJSMARKO i Dade from The Plates (iz PloČa) stišće prvi dio Mikine Trans Akcije a kako je Lija pitrosktno napisa …..druga dužina se opasno tresla…
Dodali bi  i to da su nakon dugo vremena viđeni Maja i Boći te ovom prilikom želimo Maji dati svu podršku za što brži povratak  u pravu formu kakvu i zaslužuje!)

Joo nemogu više pisat  otpala mi ruka…
E….za kraj poruka ekipi “Splitska Forma” : Ostavite se polovnih tuluma i muzike s jubita  i dođite u prevjes što život znaći!

4 misli o “Iz riječkog pera…

  1. Bravo Demba ! Bravo za penjanje, bravo za život izvan penjanja. Bravo za motivaciju. Bravo Mike, bravo Tamara , bravo Maruli , bravo svi kojima je bitna linija a ne ocjena. Bravo svi koji opremate Klobuk. To je rijetki biser među hrvatskim penjalištima. Zbog njega se isplati napuniti rezervoar skupim gorivom i povući put skroz do Splita jer to je to : dužina , linija , pokret , ambijent , prevjes , pogled ….. 7a,b,c,d nebitno…

Komentiraj