Naveza od 104,5 godine


VELEBITAŠKI SMJER / VI 400 m

Davor Ribarević,Nedjeljko Jakić i Matija Mlinac 4-5.10.1961.

Prvo ponavljanje smjera 1-2.05.1964. R.Ballon i M.Pleško,to je samo mali dio informacija vezanih za ovaj smjer u stijeni Anića  kuka,koje se mogu naći uz detaljnu skicu i opis svake dužine  u vodiću koji je izradio Stanko Gilić .

Kad smo završili alpinističku školu i ispenjali većinu smjerova u okolici Splita, na red su došla logorovanja u Paklenici po livadama u Anića luci odakle smo svi ‘otvorenih’ usta u čudu promatrali tu močnu stijenu i nadali se jednog lijepog dana ispenjati poneki smjer zvučnog imena, kako bi se dokazali kao ‘pravi penjači’ kojima smo se divili.

Svaki alpinistički odsjek je imao svoj dio livade po nekakvom nepisanom pravilu . AO PD Mosor je koristio livadu pod velikim bovanom sa pećinama . Penjači koji bi se vraćali iz stijene prolazili bi pokraj naših šatora . Meni su djelovali tako močno kad bi ih gledala sa svom opremom koja je visila na komadu konopa preko ramena , jer pojaseva još nije bilo i navezivali smo se konopom oko struka.Veliki broj ispenjanih smjerova /od IV-VI stupnja teškoće/ kao i ravnopravno penjanje u navezi doprinjelo je mojem sazrijevanju kao penjača. Stekla sam iskustvo i samopouzdanje u penjanju prvenstveno zahvaljijući mojem dugogodišnjem penjačkom partneru Tesli.Penjački apetiti su mi porasli, nakon nekoliko uspona mosoraškog smjera trebao mi je neki teži smjer. Velebitaški je bio moj prvi cilj.Partner mi je bio prijatelj iz A.O.-aAnte Bućan koji je nažalost zauvijek ostao ispod Manaslua, oboma nam je to bio prvi smjer te kategorije. Tijekom uspona dogodila se jedna trgikomična situacija.Penjali smo u gojzericama. U pukotini negdje na pola smjera ‘gojza’ se zaglavila u pukotini i nije se dala van. Riješenje je bilo izvući nogu iz gojzerice pa onda nju iz pukotine.Sve to bilo bi lako izvedivo da se dogodilo u laganijem dijelu stijene ,a ne u jednoj od najtežih  dužina .  Uslijedio je lijepi niz uspona u Anića kuku pa je na red opet došao velebitaš u navezi sa Lidijom.  Godine 2006 po tko zna koji put ponovo sam u Paklenici.Nažalost već dugo ne kampira se u Anića luci,već u kampovima u Starigradu kažu da je tamo veći komfor,možda, al nema romantike.Već smo se svi navikli da su  penjači raštrkani naokolo po kampovima i apartmanima.Došla su nova penjačka vremena i nove generacije penjača kako i treba biti, ali fali ono okupljanje oko vatre i prepričavanje događaja iz stijene.Sva sreća da još uvijek ima ‘romantika’ i u mlađoj penjačkoj ekipi pa se koji put prošvercaju i uživaju na livadama podno Anića kuka.

Dvije ‘stare romantičarke’ su se tako opet sastale na istom mjestu i dogovorile se kako okrugla obljetnica /30 godina/ penjanja zaslužuje jedan smjer primjeren našim godinama.Spakirale smo potrebnu opremu i rano se uputile u kanjon V. Paklenice.Jutro je bilo ugodno svježe.Lagano koračamo pod naš smjer u nadi da ćemo biti  prve pod smjerom.Ubrzo smo shvatile da su neki ustali prije nas i već su započeli penjat.Dok  se mi pripremimo oni bi trebali proći prvu dužinu,a onda za njima.Pod susjedne smjerove pristizale su naveze tako da je ubrzo bilo vrlo živo.

Dvije naveze su stigle za nama namjeravajući  penjanjati velebitaša /Velebitaški smjer/ , nešto su mrmljali međusobno,gledali pema nama, okrenuli se i otišli penjat mosoraša /Mosoraški smjer/. Zaključile smo da su od smjera odustali jer su misili da će naveza ‘gospođa u godina’ cijeli dan visit u stijeni te ih usporit.

U usponu smo zaista uživale , Mira je vodstvo prepustila meni.Penjala sam sa posebnim zadovoljstvom jer sam gotovo svaki detalj i poslije 25 godina prepoznala.Svaka sljedeća dužina poznata mi je ,nema iznenađenja osim činjenice da penjem slobodno bez ‘stremenja’.Druženje i penjenje sa mladom sportskopenjačkom ekipom djeluje, čak i na mene,za to im hvala.

Nakon 4 sata penjanja bile smo na vrhu Anić kuka , zadovoljna naveza od 104 i po godine.Nismo još za penziju,pa to sigurno zaslužuje hladno piće kod Dinka.

Ana Mažar

Ane&Mira inspiracijo!

10 misli o “Naveza od 104,5 godine

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s